Rum Božkov

S typickou plachetnicí na etiketě se ve Stocku Plzeň vyrábí již od roku 1948. Jeho základními ingrediencemi jsou nejemnější líh, měkká plzeňská voda, cukerný sirup a karamelový kulér.
Není tak pravdou, že se Božkov tuzemský vyrábí z brambor. Tento lidový mýtus vznikl v 19. století, kdy Rakousko-Uhersko nemělo zámořské kolonie a dovážené rumy z cukrové třtiny byly velmi drahé a surovina pro jejich přípravu nedostupná. Likérníci hledali způsob, jak z domácích surovin vyrobit nápoj připomínající rumy s Karibiku. Výsledkem vyl rum z bramborového lihu zředěného vodou a ochuceného rumovou esencí. Božkov tuzemský se však z brambor nevyrábí. Tajemství nenapodobitelné chuti tkví ve speciální kompozici rumových aromat a ležení, díky němuž získává vyváženou chuť a příjemnou zlatohnědou barvu. Typického vanilkového aromatu obsahuje Božkov Tuzemský přesně tolik, aby nepřehlušovalo přirozenou rumovou chuť. To se dá nejlépe poznat při přípravě grogu, kdy z nápoje musí vystoupit rumová chuť a nikoliv vanilka. Právě pro více než půlstoletím prověřenou kvalitu a jistotu zavedené a tradiční značky je Božkov tuzemský nejoblíbenějším českým tuzemákem. Ročně se jej vypije přes šest milionů litrů.